10 kérdés-válasz az Aminosavakról, ami mindenkit érdekel!

Mik azok az aminosavak és miért szükségesek a szervezetünk számára?

 

Az aminosavak a fehérjék építőkövei, és több mint 150 féle aminosav létezik, de az élő szervezetekben csak 22 féle aminosav alkotja a fehérjéket. A fehérjékben betöltött szerepük mellett jó néhány folyamatban vesznek részt, például a serkentő anyagok bioszintézisében és szállításában.

 

3 csoportra oszthatjuk őket:

 

1.     Esszenciális aminosavak: Az esszenciális aminosavak olyan aminosavak, amelyeket az emberi/állati szervezet nem, vagy nem elegendő mennyiségben termel. Az emberi szervezetben 9 ilyen aminosav található, ezek a fenilalanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán és valin.

A Marathontime kínálatában két Esszenciális aminosav italpor közül választhatsz, az egyik Stevia, másik Sucralose édesítővel van édesítve és mindkettő két-két frissítő ízben érhető el : EAA Forte Steviával vagy EAA X Sucraloseal.

2.      Nem esszenciális aminosavak: Azokat az aminosavakat sorolhatjuk ide, melyeket a szervezetünk képes előállítani, ide sorolhatók alanin, aszparagin, aszpartát, cisztein, glutamin, glutamát, glicin, prolin, szerin és a tirozin.

 

3.     Félig vagy feltételesen esszenciális aminosavak: Ezeket az aminosavakat a szervezetünk vagy nem is termeli, vagy csak bizonyos időszakokban, mint például sérüléseknél, betegség esetén vagy stressz hatására. Testünk ezeket más aminosavakból képes szintetizálni.

 

Mik a legfontosabb tények, amiket érdemes tudni az aminosavakról, azok használatáról és tulajdonságaikról? A következő 10 kérdés-válasz ezeket segít kideríteni.

 

  1. Mik azok az aminosavak, és miért kellene minden nap figyelnünk a bevitelükre?

Az aminosavak az fehérjék építőkövei, amelyek fontosak az izomépítéshez, az anyagcseréhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Minden nap szükségünk van rájuk a testünk megfelelő működéséhez és az egészségünk megőrzéséhez.

 

  1. Melyik a legjobb időpont aminosavak bevitelére: reggel, edzés előtt, vagy lefekvés előtt?

Az aminosavak bevitelének ideje függ a céljaidtól. Általában az edzés előtti és utáni időpontok a legjobbak az optimális teljesítmény és regeneráció szempontjából.

 

  1. Hogyan járulnak hozzá az aminosavak az izomtömeg növekedéséhez és az edzés teljesítményéhez?

Az aminosavak esszenciálisak az izomtömeg növekedéséhez és az edzés során bekövetkező izomkárosodás helyreállításához. Aminosavak segítik az izmok regenerációját és elősegítik az izomnövekedést.

 

  1. Melyik a legjobb típusú aminosav a fogyás és az alakformálás szempontjából?

Az elágazó láncú aminosavak (BCAA-k) különösen hasznosak lehetnek a fogyás és az alakformálás szempontjából, mivel segítik az izomtömeg megőrzését és az éhség csökkentését.

 

  1. Miként befolyásolhatják az aminosavak a mentális teljesítményt és a hangulatot? Az aminosavak kulcsfontosságúak lehetnek az agy megfelelő működéséhez és a neurotranszmitterek szabályozásához, amelyek közvetítik a hangulatot és a mentális állapotot.

 

  1. Mennyire hatékonyak az aminosav-kiegészítők az érzelmi egyensúly fenntartásában és a stressz csökkentésében?

Néhány aminosav, például a triptofán, segíthet az érzelmi egyensúly fenntartásában és a stressz csökkentésében a neurotranszmitterek szabályozásán keresztül.

 

  1. Milyen szerepe van az aminosavaknak az anyagcserében és a zsírégetésben?

Az aminosavak fontosak az anyagcseréhez és a zsírégetéshez, mivel részt vesznek az energia termelésében és a zsírsavak szállításában.

 

  1. Mik azok a különleges aminosavak, amelyek támogatják a gyorsabb regenerációt és az optimálisabb alvást?

Az L-glutamin és az arginin például támogathatják a gyorsabb regenerációt és az optimálisabb alvást a növekedési hormonok felszabadítása révén.

 

  1. Lehet-e túlzottan sok aminosavat szedni, és milyen hatással lehet ez a szervezetre?Igen, túlzottan nagy mennyiségű aminosav fogyasztása mellékhatásokhoz vezethet, mint például gyomorproblémák vagy vesekárosodás.

 

  1. Hogyan lehet az aminosavakat kreatívan beépíteni az étrendbe, hogy változatosabb és izgalmasabb legyen az étkezés?

Az aminosavakat különböző forrásokból lehet szerezni, mint például húsok, halak, tojások, tejtermékek vagy növényi fehérjeforrások. Ezen felül por formában kreatívan beépíthetők smoothie-kba, salátákba, vagy akár snackekbe is.