Karácsonyi lakomák – avagy muszáj-e hízni az ünnepekkor?

Karácsonyi lakomák – avagy muszáj-e hízni az ünnepekkor?

Persze, nem muszáj, de mégis, hogyan étkezzünk ünnepek alkalmával? Pláne az év végi karácsonyi dömping, tetemes mennyiségű alkohol, sütemények hegyeivel – nem a legegyszerűbb betartani az étkezési szabályokat. Mi azért hoztunk néhány olyan tippet, ami segíthet átvészelni ezt a pár napot:

-Fehérjefogyasztás: a jó hír az, hogy a karácsonyi asztalról nem szokott hiányozni a hús, sőt többféle hús közül is választhatunk ilyenkor. Nem is beszélve a halászlé és a rántott hal szent kettőséről – azért a panírral bánjunk csínján ilyenkor is! Együnk tehát húst, és kicsit fogjuk vissza a köreteket, amiket kínálnak hozzá.

-Sok folyadék: a másik, amire nagyon jól oda lehet figyelni. Igyunk sok vizet – így hidratáltak maradunk, teszünk az egészségünkért és nem tudunk majd nagy mennyiséget enni sem. Pláne fontos a vízfogyasztás, ha alkoholt is iszunk!

-Alkohol mértékkel: lehet koccintani, nem kell erről feltétlenül lemondani. Ha lehet választani, akkor száraz vörös- vagy fehérbort igyunk, egy-két pohárral belefér egy ünnepi vacsora mellé tökéletes kiegészítő is. Mellőzzük viszont az édes borokat, édes röviditalokat – és a sört is, ha lehet, pláne nagy mennyiségben! Ezek ugyanis hizlalnak. (Természetesen egy sör belefér.)

A jelszó tehát a mérték – és simán átvészelhetjük ezt az időszakot. Plusz kilók nélkül is.

#christmas #karácsonyiételek #boldogkarácsonyt